02 Disember 2009

Dell Inspiron mini 10


Dell inspiron mini 10 Dengan Ubuntu Remix 9.10

2 Hari lepas, aku ke Low Yat di Kuala Lumpur dengan tujuan mencari dan membeli laptop. Hampir 1 jam dari tingkat 2 hingga ke tingkat 3 berlegar-legar, masuk kedai keluar kedai, bukan tiada laptop. Cuma cari harga yang paling murah. Kalau cakap pasal jenama, ini agak subjektif, masing-masing punya citarasa. Aku mencari komputer riba dalam harga anggaran RM1,700 free DOS (tanpa Windows), memang banyak pilihan, kelabu mata dibuatnya.

Speksifikasi yang dicari asal ada 3D efek sudah memadai, untuk ubuntu RAM pun tidak perlu besar sangat dan jika RAM512 pun sudah memadai. Sambil belek-belek laptop, terdetik hati ini mencuba Netbook (komputer riba mini). Mula dah... langsung aku tolak tepi laptop dan pasang niat ingin membeli Netbook. Dipendekan cerita, aku pun beli Dell Inspiron mini 10 pada harga RM1,299. Tapi sayang, komputer "cute" ini di datangkan sekali dengan Windows 7 starter edition. Cari punya cari yang tanpa DOS, memang tiada, aku ingat mahu beli sahaja di kedai dalam web site jomlinux. Tapi, kita ada pilihan kan? He..hee.hee..

Sebaik sahaja sampai di rumah, aku ON Windows 7 tersebut, tidak banyak beza dengan Vista dari segi luaran, aku malas nak selongkar Windows ini. jadi malamnya aku pun install UNR 9.10 (Ubuntu Netbook Remix) yang telah didownload awal-awal lagi. Kalau nak tahu UNR ini klik di sini http://www.canonical.com/projects/ubuntu/unr

Mula-mula aku bedah Partition C, 50G untuk ubuntu, 35G untuk Windows dan selebihnya 1xxG untuk NTFS sebagai Share folder. Proses memasang dual boot berjalan dengan sempurna selama 20 minit. Selepas itu RESTART, dan GRUB nampak cantik, aku klik ubuntu. Loading....

Alamak wifi tidak dapat berfungsi, nasib baik aku ada USB Wifi modem. Cucuk dan berfungsi dengan baik, aku pun mula mencari jawapan di internet terjumpa jawapannya dengan mengkompil kernel

sudo apt-get install bcmwl-kernel-source

Lepas tu, logout dan login semula. Alhamdulillah, semua dah ok, Webcam -OK, Mic-OK, resolution screen - OK, 3D effect - OK, Sound - OK, test dual monitor - OK, semua oklah..

2 ulasan:

mohamad berkata...

amacam, best x guna netbook dell nie. laju ok ke x?

deensokmo berkata...

Lebih laju daripada Windows 7 yang sedia ada dlm netbook ini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...