09 Ogos 2010

VirtualBox: Menghubungkan Shared Folder - Windows XP Guest

Bagi mereka yang memasang Windows di dalam VirtualBox, sudah tentu anda ingin berkongsi direktori (Shared Folder) dengan partisi lain dalam hard disk komputer anda ataupun boleh juga mengghubungkannya kepada Home Ubuntu anda. Sebelum ini, saya telah menunjukkan bagaimana mahu menghubungkan peranti USB ke Windows Guest. Kelebihan menghubungkan direktori lain ke Windows Guest tidak perlu saya terangkan dengan lebih lanjut, secara amnya adalah untuk anda mencapai sesuatu fail atau data-data tertentu tanpa perlu anda menyalin masuk ke direktori Windows.

Sebelum itu, anda perlu berikan kebenaran kepada sistem Ubuntu untuk Virtual Machine memiliki direktori tersebut dengan cara seperti di bawah.

Klik pada menu Gnome Ubuntu: System>Admnistrations>>User & Group

Akan keluar kekotak Users Setting, kemudian klik pada Manage Group dan cari perkataan "vboxusers"; dan klik pada butang Properties. Sila tandakan pada Nama Komputer (iaitu mungkin nama anda dalam sistem komputer Ubuntu) dan klik OK untuk pengesahan, masukkan katalaluan seperti yang diminta. Setelah itu, klik pada Closed untuk pengesahan keluar.

Manakala berikut adalah langkah-langkah untuk menghubungkan direktori Ubuntu atau partisi lain. Contoh seperti dalam gambar 1, telah saya hubungkan Virtual Machine dengan direktori partisi EXT4 yang lain.

Gambar 1

Langkah 1
Aktifkan VM VirtualBox, klik pada menu butang Setting pada Virtul Machine. Kemudian pilih ketetapan paling bawah iaitu Shared Folders seperti pada Gambar 1.

Langkah 2
Selanjutnya, klik pada ikon + (campur) untuk menambah atau menyenaraikan perkongsian direktori. Sebaik sahaja muncul kekotak seperti Gambar 2, sila klik pada Others.. dan tentukan direktori yang mahu dibuat perkongsian antara Ubuntu dan Windows Guest.

Langkah 3
Setelah direktori dipilih contohnya seperti Gambar 3 di bawah, klik OK untuk pengesahan keluar. Klik OK lagi untuk pengesahan-keluar dari penetapan Shared Folders ini.
Gambar 3

Langkah 4
Hidupkan Windows melalui butang Start pada Virtual Machine. Kemudian klik My Computer dan klik pula menu Windows Explorer pada Tools>Map Network Drive.. Sila ikut arahan seperti gambar 4 di bawah.

Gambar 4

1 - Klik Browse...
2 - Capai kepada nama direktori seperti pilihan anda pada langkah 3 di atas.
3 - Klik OK untuk pengesahan pemilihan yang dibuat.
4 - Klik pada butang Finish untuk mengakhiri penetapan.

Lihat Gambar 5, perkongsian direktori akan muncul pada bahagian Network Drive.

Gambar 5

Untuk pengetahuan, anda boleh "Rename"kan Shared Folder ini untuk tidak kelihatan seperti namanya yang panjang (dalam gambar 5); dengan cara klik kanan dan Rename mengikut kesukaan anda.

Jika anda menggunakan Windows Vista atau Windows 7, mungkin cara apa yang saya paparkan di sini adalah berbeza.

Sekian..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...