08 Ogos 2010

VirtualBox: Menghubungkan USB Thumb Drive - Windows Guest

Hari ini masih lagi berkisar dalam tajuk VM VirtualBox. Saya ingin menunjukkan bagaimana mahu menghubungkan USB Thumb Drive/Pendrive daripada Ubuntu ke Windows Guest. Jika anda tidak membuat ketetapan ini, Windows dalam Virtual Machine tidak akan dapat mengenali peranti USB ini.

Langkah 1
Sila masukkan atau cucuk USB Thumb Drive anda ke soket USB pada komputer dan seperti biasa, hidupkan VM VirtualBox melalui menu Gnome pada Ubuntu 10.04 anda.

Langkah 2
Muncul kekotak Oracle VM VirtualBox. Klik butang Setting dan capai ke kepada ketetapan USB seperti dalam Gambar 1 di bawah.

Gambar 1

Langkah 3
Kemudian klik pada ikon + (campur) untuk menambah peranti USB ini ke dalam senarai dan capaikan kursor ke nama peranti USB. Ada sesetengah Pendrive dipaparkan nama perkakas dalam kekotak Popup ini. Lihat Gambar 2.

Gambar 2

Anda akan dapat lihat satu senarai baru telah ditambah ke dalam ruangan senarai peranti USB seperti Gambar 3. Selepas itu, klik OK untuk pengesahan keluar.


Gambar 3

Langkah 4
Hidupkan Windows dengan menekan butang Start pada VM Virtual Machine. Sebaik sahaja Windows tersebut aktif, Klik My Computer dan anda akan dapat menemui satu Removable Disk iaitu peranti pendrive yang dihubungkan ke komputer (Gambar 4). Pada masa ini, Ubuntu tidak akan dapat mengunakan peranti USB ini.


Gambar 4

Nota:
Sekiranya Windows Guest masih aktif, dan mahu guna peranti USB Thumb Drive ini melalui Ubuntu. Sila klik menu Device pada Virtual Machine dan "Un-Check" pada USB Disk. Fungsi ini seolah-olah untuk mengeluarkan peranti USB tersebut dengan selamat daripada Windows.

Jika anda gagal mengikuti langkah-langkah yang saya berikan di atas, periksa penyambungan peranti USB tersebut agar ianya bersambung dengan baik. Kemudian ulangi langkah-langkah di atas.

Sekian. Terima kasih.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...