07 Ogos 2010

VirtualBox: Memasang Guest Additions

Tujuan memasang Guest Additions ke dalam Windows atau mana-mana Distro Linux secara ringkasnya adalah untuk membenarkan OS di dalam Virtual Machine ini menguasai perkakasan, pemacu luaran, shared folder, tetikus dan lain-lain gajet yang di hubungkan ke komputer anda. Selain itu, Virtual Machine juga akan membenarkan OS tersebut menggunakan ruang skrin Monitor sepenuhnya; seperti mana yang akan saya tunjukkan di bawah:

Selesai sahaja memasang Windows, saiz skrin Windows hanya tertumpu ditengah-tengah dan tidak boleh dibesarkan lagi seperti Gambar 1.

Gambar 1

Baiklah, berikut ialah cara-cara bagaimana mahu membesarkan saiz Display Windows ini iaitu dengan memasang Guest Additions.

Langkah 1
Buka VM VirtualBox anda dan tekan butang Start untuk meghidupkan Windows. Setelah Windows Loading sepenuhya, Klik menu Devices pada VM VirtualBox dan pilih Install Guest Additions. (Gambar 2)

Gambar 2

Langkah 2
Suka saya ingatkan, terdapat arahan atau info yang terpapar pada VM VirtualBox untuk menguasai Tetikus (mouse) dengan menekan papan kekunci Ctrl sebelah Kanan.(sila ambil perhatian arahan ini).

Untuk memulakan pemasangan GuestBold Additions, klik butang Next seperti Gambar 3.

Gambar 3

Langkah 3
Sila ikuti semua arahan pemasangan pada skrin Windows sebaik sahaja anda bersetuju dengan terma dan syarat pemasangan Guest Additions ini. Manakala Gambar 4 menunjukkan proses pemasangannya sedang berjalan.

Gambar 4

Langkah 4
Setelah selesai pemasangan Guest Additions ini, sila Reboot Windows seperti arahan. Setelah itu, barulah anda boleh menetapkan saiz skrin Windows ini dengan cara klik pada menu VM VirtualBox:

Machine>Enter Fullscreen Mode atau >Adjust Windows Size

Seperti Gambar 5, saya galakkan hanya guna 2 mode ini sahaja jika anda tidak cekap menguasai Virtual Machine ini.

Gambar 5

Ketika ini anda tidak perlu lagi menekan papan kekunci Ctrl (kanan) jika "Enable" kan fungsi Mouse Intergration. Selamat mencuba!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...