05 Ogos 2010

Memasang Windows Dalam VirtualBox Pada Ubuntu

Memasang VirtualBox Pada Ubuntu

Pemasangan VirtualBox ini dilakukan pada Ubuntu 10.04 LTS. Serba ringkasnya, VirtualBox adalah tempat di mana kita boleh memasang Sistem Operasi (OS) yang lain ke dalam OS sedia ada. Saya suka cara ini kerana tidak perlu buat Dualboot selain dapat menguji Distro Linux dalam imej ISO tanpa perlu membazirkan CD-R untuk dibakar (burning on CD). Di sini saya ingin menunjukkan cara memasang Windows ke VirtualBox. Dengan ini, Windows dianggap sebagai "Guest".

Langkah 1
Anda perlu memasang VirtualBox terlebih dahulu. Ada pelbagai cara untuk memasang VirtualBox ini. Antara yang biasa dibuat ialah memasangnya melalui Ubuntu Software Centre, tutorial webup8, atau muat turun VirtualBox pakej DEB di laman rasminya.

Ada 2 edisi VirtualBox ini satu OSE dan satu lagi PUEL. Saya memilih VirtualBox PUEL, muat turun VirtualBox.deb (pilih mengikut versi Ubuntu yang digunakan) tersebut dan dwi klik pada fail yang dimuat turun tadi.

contohnya saya memilih yang ini: Ubuntu 10.04 ("Lucid Lynx") =>i386 iaitu virtualbox-3.2_3.2.6-63112~Ubuntu~lucid_i386.deb

Langkah 2
Selepas pemasangannya, logout dan login semula atau restart jika ianya tidak muncul dalam menu. Kemudian, hidupkan VirtualBox ini melalui menu: Applications>System Tools> Oracle VM VirtualBox

Langkah 3
Sebaik sahaja VirtualBox muncul pada skrin, klik pada butang NEW. Anda akan dapat lihat seperti gambar 1 dibawah. Selepas itu, klik butang NEXT. (Gambar 1)

Gambar 1
Langkah 4
Masukkan nama OS dan klik butang NEXT (gambar 2).

Gambar 2
Langkah 5
Tentukan jumlah memori untuk Windows tersebut. Secara lalai adalah RAM -192. Anda boleh laraskan jumlah RAM ini kepada 512. Peringatan akan dikeluarkan jika jumlah memori dilaraskan separuh daripada memori OS sedia ada (dalam komputer). Bagaimana pun, kuantiti memori ini boleh di ubah kemudian iaitu selepas pemasangan virtual hard disk ini. Klik NEXT untuk langkah seterusnya.

Gambar 3

Langkah 6
Seperti dalam Gambar 4, tandakan Create new hard disk jika anda belum mempunyai hard disk maya ini. Kemudian klik butang NEXT lagi.

Gambar 4

Langkah 7
Sila baca Welcome Wizard dan klik NEXT untuk proses selanjutnya. (gambar 5)

Gambar 5

Langkah 8
Pilih Dynamically expanding storage, ini memastikan virtual hard disk dapat mengembangkan saiznya jika ada keperluan akan datang. Kemudian klik NEXT. (gambar 6)

Gambar 6

Langkah 9
Manakala dalam Gambar 7, anda boleh tentukan lokasi Virtual hard disk ini berada, mungkin juga di dalam partisi lain pada hard disk anda jika mahu. Secara lalai (default), virtual hard disk ini akan berada di dalam home/.virtualbox/hardisk/. Saiz hard disk ini 10GB sudah cukup untuk Windows dan anda boleh laras untuk membesarkannya . Klik NEXT untuk langkah seterusnya.

Gambar 7

Langkah 10
Dalam Gambar 8, dipaparkan semua ketetapan yang telah dibuat sebelum ini. Tekan butang Finish jika anda bersetuju dengan ketetapan ini. Jika tidak setuju, klik BACK untuk berpatah balik (undo) atau Cancel untuk membatalkan proses mewujudkan virtual hard disk ini.

Gambar 8

Langkah 11
Setelah selesai semua langkah di atas, anda akan dapat lihat kandungan dan butir-butir hasil ciptaan virtual hard disk sebentar tadi. (gambar 9). Klik butang Setting untuk langkah berikutnya.

Gambar 9

Langkah 12
Seterusnya, sila beritahu kepada Virtual Machine yang baru ini untuk mengenali CD Rom komputer anda supaya ianya akan dapat terus berinterkasi sebaik sahaja Windows Installer di masukkan. Sila semak dan buat ketetapan berikut seperti gambar 10. Klik Storage, dalam ruangan Attributes>CD/DVD Device; pilih "Host Drive" dan klik OK.

Gambar 10

Langkah 12
Masukkan CD/DVD Windows Installer ke dalam CD-ROM dan tekan butang Start (ikon hijau anak panah) seperti dalam Gambar 9 di atas untuk proses pemasangan Windows ke dalam Virtual hard disk. Rasanya tidak perlu saya tunjukkan di sini bagaimana mahu memasang Windows, pemasangan Windows adalah sama seperti pemasangan sebenar.

Gambar 11

Pada peringkat pemasangan Windows ini, skrin OS Windows pada VirtualBox tidaklah sebesar skrin monitor anda. Untuk membesarkan saiz skrin ini, sila ikuti tutorial Virtual: Memasang Guest Additios. Selamat berusaha!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...