27 April 2010

Menambah Dan Memasang Gnomenu Pada Ubuntu

Secara lalai, menu pemula Ubuntu untuk Gnome terdapat pada penjuru kiri bahagian atas dengan susunan Applications..Places..System.. dan diikuti Fire Fox Web Browser serta Help ikon. Pada Ubuntu, kita boleh memasang menu pemula (Start) dengan tema dan bentuk yang berlainan dan rupanya seakan-akan KDE, Vista mahupun Win XP serta banyak lagi. Menu ini anda boleh letak mengikut kesukaan kebebasan anda pada ruang "panel" samada di atas mahupun di bawah. Gambar 1 di bawah menunjukkan contoh Gnomenu yang telah saya pasang.
Gambar 1
Memasang Gnomenu
Mula-mula anda mestilah muat turun Gnomenu DISINI. Kalau boleh pilih versi yang terbaru dan pindahkan fail .tar.gz tersebut ke Home anda.
Contohnya: gnomenu-2.5.tar.gz
Seterusnya, klik kanan pada fail tersebut dan klik Extract Here. Anda akan nampak muncul satu folder gnomenu.
Seperti biasa; buka aplikasi terminal: Applications>Accessories>Terminal. Masukkan perintah berikut:

Arahan masuk ke folder gnomenu

cd gnome

Kemudian, pasang Gnomenu

sudo make install

Berikan katalaluan anda dan tekan kekunci enter (katalaluan tidak akan ditunjukkan). Pemasangan akan berjalan beberapa saat, setelah selesai tutup tetingkap Terminal tadi.
Katakan anda ingin letak ikon Gnomenu ini pada hujung kiri panel bawah. Sila alihkan (move) terlebih dahulu ikon Show the desktop dan Windows List sedikit ke kanan satu persatu dengan cara klik kanan padanya. Jarak yang perlu dikosongkan sekadar muat untuk ruang ikon Gnomenu pada hujung panel bawah paling kiri.

Jika ikon Show the Desktop dan Windows List tidak dapat dialihkan, sila "unmark" Lock to Panel.
Klik kanan pada ruang kosong pada panel (seperti anda lakukan di atas) dan pilih Add to Panel seperti gambar 2 di bawah.
Gambar 2
Gambar 3

Kini, muncul menu pemula Gnomenu hujung kiri panel bawah seperti gambar 4.


Gambar 4
Kilik kanan pada ikon "Menu" yang baru ini dan pilih Preferences (gambar 5) untuk membuat penukaran wajah "menu Selections" mengikut kesukaan anda.

Gambar 5

Gambar 6

Huraian Gambar 6
1 - Pilih jenis menu kesukaan anda. 2 - Pilih jenis butang pemula kesukaan anda. 3 - Pilih jenis ikon. 4 - Klik OK setelah setuju dengan tetapan yang dibuat.


Gambar 7


Gambar 8
Gambar 7 dan gambar 8, tekan YES dan Reload untuk pengesahan.
Jika anda tidak suka menu Gnome ini, klik kanan pada menu ikon pemula Gnomenu dan pilih Remove from panel.
Sekian untuk tutorial memasang Gnomenu...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...