02 Mei 2010

Menterjemah Bahasa Di Laman Internet (Web Translator)

Dengan rendah dirinya, saya bukanlah seorang yang pandai menulis, memahami dan membaca bahasa Inggeris dengan baik. Saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana mahu menterjemahkan Laman Internet berbahasa Inggeris kepada bahasa Malaysia.

Pertama saya akan terangkan fungsi ini yang ada pada Fire Fox Web Browser dan kedua menggunakan bantuan Google Translator.

Menggunakan Fire Fox web browser

Seperti yang kita sedia maklum, terdapat beratus-ratus Add-Ons yang boleh di pasang ke dalam Fire Fox, begitu juga dengan aplikasi penterjemah bahasa ini. Untuk memasang penterjemah ini sudah tentu anda perlu buka Fire Fox web browser.

Kemudian, klik menu Tools>Add-Ons; pada Tab Get Add-ons taipkan Quick Translator. Jika tidak dijumpai sila tekan "see all results". Sebaik dijumpai, klik butang Add To Firefox dan ikut arahan pemasangannya.

Selepas restart firefox, akan muncul ikon Translator hujung bawah kanan (lihat gambar 1). Setelah itu, pilih bahasa Malay.


Gambar 1

Untuk menggunakannya, sila berkunjung ke laman kegemaran anda yang berbahasa Inggeris dan "Hight-Light" teks yang hendak diterjemahkan. Anda akan dapati muncul ikon Translator (ikon tersebut kabur atau transparent), sila klik pada ikon tersebut.


Gambar 2


Gambar 3

Dalam beberapa saat, akan keluar satu kotak teks keputusan di bawah kanan seperti gambar 2 dan 3 di atas. Ianya amat 'flexible' kerana bukan semua teks yang mahu kita terjemahkan ke dalam bahasa Malaysia. Ianya sungguh mudah.

Menggunakan Bantuan Penterjemah Google

Google sememangnya telah membina penterjemah secara maya tanpa perlu anda memasang aplikasi ini pada komputer. Apa yang perlu anda lakukan ialah:

Pasang Ubuntu anda dengan Google Chrome untuk linux. Anda boleh muat turun Chrome Browser ini di Google Chrome . Seterusnya dwi klik pada DEB chrome tersebut untuk pemasangannya.

Setelah siap pasang, buka Chrome Browser dan masukkan URL ini http://translate.google.com/# . Anda akan dicapai ke laman seperti di bawah (gambar 4).


Gambar 4

Huraian Gambar 4
  1. Pilih bahasa yang anda inginkan contohnya English ke Malay.
  2. Masukkan pautan atau URL
  3. Tekan butang Translate, semua perkataan akan cuba diterjemahkan ke dalam bahasa pilihan anda (Malaysia) sebaik mungkin.
* Sebenarnya, link atau URL Google Translation boleh dicapai melalui FireFox...

Perbezaan kedua-dua browser ini anda bandingkan sendiri, pada saya gunalah mana yang lebih mudah dan mengikut citarasa anda.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...