02 November 2011

Menjalankan PortableApps.com Pada Ubuntu

Melihat wajah Aplikasi Mudah Bawa (PortableApps) ini, pasti ramai di kalangan kita sudah pun mengetahuinya. Jadi tidak perlulah saya menulis intronya. Gambar yang anda nampak di sebelah ini ialah menu platform Portable Apps.com, di mana di dalamnya terdapat berpuluh-puluh aplikasi yang disusun mengikut kategori seperti Pembangun, Pendidikan, Permainan, Grafik dan  Gambar, Internet, Muzik dan Video serta banyak lagi.

Seperti namanya, Mudah Bawa; jadi semua aplikasi dalam satu ini boleh dipasang pada komponen yang mudah dibawa seperti USB Pendrive, Memori Kad, Cakera Keras, telefon bimbit (yang ada memory stick) dan sebagainya.

Selain itu, ianya juga boleh dipasang pada komputer dan hanya memerlukan satu direktori sahaja jika tidak mahu dipasang pada USB Pendrive. Baiklah, berikut saya lanjutkan bagaimana kita boleh jalankan aplikasi ini pada Ubuntu.
  • Mula-mula KLIK SINI untuk pasangkan wine. (abaikan jika sudah memasang wine)
  • Selesai muat turun, dalam direktori tersebut anda akan dapati ada satu fail PortableApps.com_Platform_Setup_2.0_Pre-Release_4.2.exe (no 1), berikan keizinan fail ini untuk sistem execute. Klik kanan padanya > Properties > Permission > dan tandakan pada Execute. (versi yang saya muat turun ini mungkin tidak sama dengan versi yang anda muat turun).
  • Selepas itu, Klik kanan fail.exe ini dan pilih ke Open with wine Windows loader. Lihat gambar 2 di bawah untuk langkah seterusnya.
Gambar 2
  • Browse (no 2) ke direktori yang diciptakan tadi iaitu direktori PortableApps (no 3). Klik butang Ok (no 4) dan klik butang Install (no 5). untuk memulakan pemasangan.
  • Sistem Wine sedang menjalankan pemasangan fail exe ini, gambar 3.
 Gambar 3

  • Setelah siap dipasang, buka direktori PortableApps dan jalankan fail Start.exe. Akan muncul menu platform seperti gambar mula-mula di atas. Perhatikan pada panel Notification Area, terdapat satu ikon PortableApps dan ini menunjukkan ianya sedang berjalan (running).
  •  Seterusnya, mari kita pasang aplikasi ke dalam platform ini. Klik ikon PortableApps (pada panel). Perhatikan terdapat satu menu pelancar "Manage Apps", klik padanya. Ada 2 cara untuk kita menambah aplikasi baru:
  1. Get More Apps - Muat turun pakej aplikasi dan pemasangan automatik berdasarkan aplikasi yang telah kita tandakan seperti gambar 4. (mesti ada sambungan internet)
  2. Install a New Apps - Muat turun aplikasi dalam format *.paf.exe yang kita pilih sendiri terlebih dahulu dan pemasangan cara ini adalah tanpa talian internet (off line installer).
 Gambar 4

Saya andaikan anda sudah pun memasang beberapa aplikasi, jadi semua aplikasi ini akan disusun secara automatik dan ini akan memudahkan kita mencapai mana-mana aplikasi yang kita mahu jalankan.

Nota:
Direktori PortableApps (bersama aplikasinya sekali) yang kita cipta tersebut sebenarnya boleh disalin-tampal (copy and paste) ke USB pendrive utk membolehkan kita menggunakan platform Portable Apps ini pada komputer yang lain samada OS Ubuntu atau Windows. Hanya klik pada fail Start.exe sahaja.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman rasminya di PortableApps.com.

1 ulasan:

decent berkata...

bole trg kn x kt mne nk create folder tok portableapp tu???
kt file system linux o windows?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...