05 Jun 2010

GAZA


"KUALA LUMPUR, 31 Mei: (12.30 tengah hari waktu Malaysia) – Israel dilaporkan telah merampas kapal-kapal konvoi Freedom Flotilla. Dilaporkan jumlah kematian meningkat kepada lebih 9 orang dan lebih dari 30 orang lagi cedera ketika pasukan Israel menyerang kapal-kapal Freedom Flotilla pada pagi ini, menurut laporan dari Radio Tentera Darat Israel.

Laman web Haluan Palestin melaporkan, konvoi kemanusiaan itu diserang ketika menghampiri 65 km dari pantai Gaza. Mereka juga berkata kapal-kapal itu sekarang sedang ditarik ke bandar Haifa Israel, bukan ke Asdod untuk mengelakkan wartawan menunggu di sana.

Wartawan Al Jazeera, Elshayyal Jamal yang berada dalam kapal Mavi Marmara, mengatakan bahawa tentera Israel telah menggunakan peluru hidup ketika mereka memasuki dan merampas kapal."
Sudah tentu peristiwa di atas amat dikesali oleh seluruh dunia yang ciptakan keamanan. Keperitan sekatan ekonomi ke atas GAZA sejak 3 tahun lepas cukup tersiksa untuk ditanggung oleh rakyat Palestin.

Siapalah kita untuk membicarakan berita serangan oleh Zionis? Namun, setidak-tidaknya kita mampu berbuat sesuatu umpamanya Boikot semua barangan Israel!!!

Perkataan GAZA mengingatkan saya kepada salah satu Operating System iaitu Sabily linux yang mana menggunakan asas Ubuntu 9.10 yang dipanggil GAZA.. GAZA dicipta khas untuk pengguna Islam, malah digalakkan juga untuk Non-muslim. Saya pernah mencuba perisian Sabily ini, dan tidak jauh bezanya dengan Ubuntu. Anda boleh layari Sabily DI SINI.

Malah anda juga boleh memasang tema Sabily ke Ubuntu anda mengikut tutorial DI SINI.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...