Bahan-bahan:
- 5 kg tulang rusuk dan daging
- 1 kg lemak
- 3 sudu besar perencah sup (dikisar)
- 2 sudu besar ketumbar (dikisar)
- 1 sudu besar lada hitam (dikisar)
- 3 batang kayu manis (ditumis)
- 1 sudu besar bunga cengkih (ditumis)
- 1 sudu besar bunga lawang (ditumis)
- 3 ulas bawanbg putih (dihiris dan ditumis)
- 10 ulas bawang merah (dihiris dan ditumis)
- Sedikit garam, serbuk perasa dan sos tiram
- 3 biji bawang besar (dipotong empat)
- 1 inci halia diketuk
- 10 keping asam keping
- *kesemua bahan di atas direbus terlebih dahulu bersama dengan 20 liter air
- Air yang direbus bersama bahan untuk kuah sup direbus sekali lagi bersama dengan tulang dan lemak sehingga empuk.
- Kemudian masukkan perencah sup bersama dengan bahan yang dikisar.
- Selepas itu, masukkan bahan yang telah digoreng tadi bersama dengan bahan perasa. Kacau dan biarkan ia hingga mendidih.
- Angkat dan hidangkan. Makan bersama roti kosong atau nasi putih. Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan