08 September 2008

Resepi Sup Tulang Rusuk

Sup Tulang Rusuk

Bahan-bahan:
  • 5 kg tulang rusuk dan daging
  • 1 kg lemak
  • 3 sudu besar perencah sup (dikisar)
  • 2 sudu besar ketumbar (dikisar)
  • 1 sudu besar lada hitam (dikisar)
  • 3 batang kayu manis (ditumis)
  • 1 sudu besar bunga cengkih (ditumis)
  • 1 sudu besar bunga lawang (ditumis)
  • 3 ulas bawanbg putih (dihiris dan ditumis)
  • 10 ulas bawang merah (dihiris dan ditumis)
Bahan Perisa:
  • Sedikit garam, serbuk perasa dan sos tiram
Bahan Untuk Sup:
  • 3 biji bawang besar (dipotong empat)
  • 1 inci halia diketuk
  • 10 keping asam keping
  • *kesemua bahan di atas direbus terlebih dahulu bersama dengan 20 liter air
Cara Membuatnya:
  1. Air yang direbus bersama bahan untuk kuah sup direbus sekali lagi bersama dengan tulang dan lemak sehingga empuk.
  2. Kemudian masukkan perencah sup bersama dengan bahan yang dikisar.
  3. Selepas itu, masukkan bahan yang telah digoreng tadi bersama dengan bahan perasa. Kacau dan biarkan ia hingga mendidih.
  4. Angkat dan hidangkan. Makan bersama roti kosong atau nasi putih. Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...